Borstweefselbehandeling

een weldaad voor iedere vrouw

Beïnvloeden klachten je dagelijks leven?

Ervaar je pijn en ongemak door verhardingen, oneffenheden of opgezette klieren? Of heb je een reguliere diagnose van kleine cysten, terugkerende ontstekingen, mastitis, mastopathie of fibro-adenomen? Zijn je borsten altijd gevoelig rond de menstruatie?

Voel je twijfel, zorgen of verdriet?

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je borsten?  Horen je borsten er niet helemaal bij? Twijfel je over de vorm en grootte van je borsten en voel je je er minder vrouwelijk door? Of leef je met fysieke en emotionele klachten na een operatie of behandeling van je borsten?

Van vitaal naar nog vitaler?

Wil jij zwanger worden en straks borstvoeding geven? Ben je nieuwsgierig naar meer inzicht over een goede verzorging van je borsten? Wil je leren luisteren naar de verhalen die in je borsten zijn opgeslagen?

Borstweefselbehandelingen

gaan over borstgezondheid en het ontzorgen van je borsten

Voor iedere vrouw is het waardevol om een liefdevolle relatie te hebben met haar eigen lijf en borsten. Wanneer jij je thuis voelt in je lichaam heb je een prachtige basis om je gezondheid en welzijn in eigen hand te nemen.

Doordat een borstweefselbehandeling de doorstroming van bloed en lymfe in je borsten stimleert, draagt ze bij aan
• vermindering van lokale borstklachten
• ontspanning van het hele bovenlichaam
• preventieve borstgezondheid op langere termijn

In de behandeling gaat het om liefdevolle aandacht en balans. Stimuleren en ondersteunen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam vormt de leidraad. Na een behandeling voelen je borsten soepel en zacht aan. En dat helpt jou om weer (of meer) vertrouwd te worden met je borsten en je eigen vrouwelijkheid. Door een diepe ontspanning kun je in contact komen met emoties die zich in je borsten hebben genesteld en daaruit ontstaat rust en vertrouwen.

Bortstweefselbehandelingen zijn een zachte en ontspannen manier om fysieke klachten of emoties te verzachten. Door op deze manier te luisteren naar de wijsheid in je lijf, kom je dichter bij jezelf.

Zie je borsten als boezemvriendinnen

ze staan symbool voor vrouwelijkheid, zachtheid en puurheid

Borstweefselbehandelingen

een gesprek van vrouw tot vrouw

Op mijn 50e ontving ik de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Ik realiseerde me dat ik tot dan toe niet bewust aandacht had besteed aan de gezondheid van mijn borsten. Ook de vrouwen om me heen hadden geen idee wat ze konden doen om hun borsten vitaal en gezond te houden.

Praten over borstgezondheid was onwennig en ook wel spannend. Bovendien zijn borsten intiem en naar mate we ouder worden associeren we ze vaker met ziekte. Als moeder van drie dochters en als shiatsu therapeut voor vrouwen groeide het besef dat de gezondheid van (mijn) borsten aandacht verdient. Dat bracht de VLOW®borstweefselbehandeling op mijn pad.

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn de behandelingen zijn. Na een behandeling voel ik me zachter en vrouwelijker en ik ervaar veel meer vertrouwen in mijn lijf. De pijnklachten in mijn borsten zijn verdwenen en de praktische tips voor zelfzorg vind ik prettig om te doen!

Voor mij zijn de VLOW®behandelingen een mooie aanvulling op de reguliere zorg. Het is mijn passie vrouwen te empoweren door hen in contact te brengen met hun eigen en wijze lijf. Van vrouwen uit mijn praktijk hoor ik dat borstweefselbehandelingen hen daarin echt helpen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik naar een huisarts?

Bij twijfel van jezelf of mij, over de gezondheid van je borsten, adviseer ik altijd om naar je huisarts te gaan. Reguliere diagnostiek, zoals een mammografie of echografie, kan in het weefsel van je borsten kijken, terwijl ik met mijn aanraking van het weefsel dat niet kan.

Het is belangrijk te weten dat een VLOW®borstweefselbehandeling een aanvulling is op de reguliere zorg en nooit een vervanging van. Waar mogelijk en nodig, zoek ik de samenwerking met reguliere behandelaars om jou optimaal te ontzorgen. 

Hoeveel sessies zijn nodig voor resultaat?

Om je borsten optimaal te verzorgen en vitaliseren beginnen de meeste vrouwen met een serie van drie behandelingen. Telkens met een tussenperiode van drie tot vier weken. Daarna is het aan te raden om 2 maal per jaar voor een behandeling in de praktijk te komen om het weefsel van je borsten optimaal te verzorgen.

Zijn er contra-indicaties voor de behandelingen?

 Borstweefselbehandelingen worden ontraden 

 • Tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap
 • Als je onder behandeling bent van een specialist
 • Als je chemo of bestraling ondergaat
 • Als je binnen 6 weken een afspraak hebt voor een mammografie of thermografie,
 • Als je plotseling een knobbeltje voelt
 • Als er onverwachte veranderingen in je borsten zijn.
Mijn klachten verergeren, wat nu?

Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werk: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel (warm of lauw) water drinken is daarom belangrijk.

Geef je oefeningen of tips voor thuis?

Om het effect van de behandelingen krachtiger te maken is het fijn wanneer je thuis op een liefdevolle manier aandacht besteedt aan je lijf en je borsten.

Ik zoek altijd naar tips of oefeningen die aansluiten bij jouw dagelijkse routine. Een mooi voorbeeld is het integreren het droogborstelen van je borsten voorafgaand aan een douchebeurt. Het geeft je borstweefsel een goede stimulans voor doorbloeding.

Komen de behandelingen voor vergoeding in aanmerking?

De VLOW®borstweefselbehandelingen komen niet voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking. Ik sta ingeschreven in het VLOW®kwaliteitsregister en ben voor de®borstweefselbehandelingen aangesloten bij de klachtengeschillencommissie van het NIBIG.

Hoe kan ik een klacht indienen?

Wat als je een klacht hebt?

Ik hoop dat je eerst met mij in gesprek wilt gaan over je ervaring en wat je niet prettig of goed hebt gevonden aan de behandeling of de informatie. Ik sta open voor feedback en verbetering en ga ervan uit dat we samen tot een goede oplossing kunnen komen. Je kunt me daarvoor bellen of een mail sturen als dat gemakkelijker voor je is.

Mocht je je na een gesprek toch niet gehoord voelen of ontevreden zijn met de uitkomst dan kun je bij Lifestream terecht. Als therapeut sta ik geregistreerd in het kwaliteitsregister voor VLOW®borstweefseltherapeuten. De klachtenprocedure kan vinden via deze link.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De behandeling begint met het rustig stretchen van de blote huid en het bindweefsel van je bovenlichaam. Dit zorgt ervoor dat de huid, het bindweefsel en de spieren van je romp ontspannen. Vervolgens onderzoek ik per borst met mijn handen hoe het weefsel aanvoelt, of er verhardingen of pijnlijke plekken zijn. Ik nodig je altijd uit om mee te voelen en ervaren en aan te geven hoe de aanraking voor je is.

De gevoelige plekken of verhardingen worden vervolgens behandeld door het stretchen van het weefsel. Meestal heeft dit het effect dat het borstweefsel weer elastisch en soepel aanvoelt.

Er wordt gewerkt met speciaal voor de vrouwenborst ontwikkelde technieken uit de osteopathie( lichaamswerk). Hierbij gaan we uit van het natuurgeneeskundige principe van stimuleren en ondersteunen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Hoeveel tijd zit er tussen de sessies?

Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij sommige langdurig bestaande klachten wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel. 

Zijn de behandelingen pijnvrij

Wanneer je borsten vrij zijn van afvalstoffen en (laaggradige)ontstekingen is de behandeling pijnvrij. Mochten er zich in jouw borsten afvalstoffen hebben opgehoopt dan kan de behandeling gevoeliger zijn.

Ik werk tijdens de behandeling altijd in afstemming met jou. Ik vraag je aan tegeven of de aanraking onaangenaam of gevoelig is. Je geeft er een cijfer aan tussen 1-10, en ik behandel niet verder boven het pijncijfer 7 of wanneer je aangeeft dat jij het niet wil.

Een gevoelige behandeling is overigens een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is. Je voorkomt zo dat de klachten zich verder ontwikkelen.

 

Zijn de behandelingen veilig?

De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt: Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist. Je kan ook een thermografie laten maken.

In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd.

Geef je ook workshops over vrouwen thema's?

Jazeker! En ik werk daarbij ook graag samen met collega’s. 

Over de volgende thema’s geef ik in het najaar van 2020 workshops

 • Borstweefselgezondheid
 • De 5 Elementen en vrouwelijkheid
 • Lief je Lijf

Op social media kun je te zijner tijd de data en informatie vinden.

 

Zwangerschap of borstvoeding

Omdat er tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen zijn de behandelingen niet aan te bevelen tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap. De behandelingen zijn extra aan te bevelen vóór de zwangerschap. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt voorkomen dat je baby tijdens het geven van de borstvoeding de in het borstweefsel opgeslagen afvalstoffen binnenkrijgt. Tevens wordt door de verbeterde doorbloeding in het borstweefsel de melkproductie geoptimaliseerd.

Wanneer je borstvoeding geeft hanteren we een aangepast ritme van behandelingen.

Ook jij kunt je volop vrouw voelen en krachtig en stralend in het leven staan.

Mooie vrouw

Borstweefselbehandelingen geven je weer zelfvertrouwen. Voel je comfortabel en blij met je borsten en je straalt!

Ontzorg jezelf

Borstweefselbehandelingen ontzorgen. De diepe ontspanning van je lijf en hartsgebied zijn fysiek en emotioneel een weldaad.

Wat vrouwen hebben ervaren

Vanwege littekenweefsel aan mijn borsten kom ik bij Lies voor borstweefselbehandelingen. Het is ontzettend fijn om te mogen ontvangen in zo’n kwetsbaar gebied. Het omhult me, raakt me in mijn hart en is heel helpend voor me. Zowel fysiek voor mijn borsten, maar zeker ook dat ik me meer kan verbinden met mezelf.  

Martine, 47 jaar

Zwangerschapshaptonoom

Aangeraakt worden of mezelf aanraken is best een ding. Dat je telkens heel bewust mijn toestemming vroeg tijdens een behandeling heeft me echt op weg geholpen. Ik voel me zoveel zachter en milder, ben me meer bewust van mijn borsten. Stiekem voel ik me veel vrijer en vertrouwder met mijn lijf.

Sanne, 36 jaar

Administratief medewerkster

Pure vrouwelijkheid is jou gegund!

Een borstweefselbehandeling brengt je dichter bij jezelf en verzacht je fysieke klachten.

 

Praktisch

 • Voorafgaand aan een sessie vraag ik je een digitaal intake formulier in te vullen.
 • Bij het plannen van een afspraak overleggen we over eventuele contra-indicaties voor een behandeling.
 • Tijdens de behandeling lig je op een verwarmde massagetafel met ontbloot bovenlijf.
 • Ik dek je altijd af waar ik niet behandel en stem steeds met je af hoe jij je voelt.
 • VLOW®borstweefselbehandelingen komen niet voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking. 

Jij bent het waard om vol voor te gaan!

Wat vrouwen hebben ervaren

De aanraking van Lies tijdens de VLOW®borstweefselbehandelingen voelde warm, koesterend en heel veilig voor mij. Haar aanwezigheid als therapeut en persoon is heel ondersteunend aan de behandeling. Ik voelde me gezien in al mijn kwetsbaarheid, door haar handen. Ik gun dit elke vrouw.

Annet, 53 jaar

Psychosociaal therapeut

Ik was aangenaam verrast door de zachtheid en ook eenvoud van de behandelingen. Ik vond het heel fijn dat je ook het weefsel van mijn hals en romp stretchte. En de zachte behandeling van verhardingen in mijn borsten hebben een groot effect gehad. Een totale ontspanning van lichaam en geest, ik voel me veel ruimer.

Stine, 42 jaar

Moeder

Ga voor vitaliteit & sprankeling. Leef voluit!