Integrale zorg voor vrouwen – vind hier de kennis die je zoekt

Vrouw & wijsheid is de kennis categorie van de mini bibliotheek Vrouw&zaken. Omdat voor vrouwen zeggenschap over hun eigen lijf en gezondheid van groot belang is, is toegang tot achtergrond informatie belangrijk. In Vrouw & wijsheid worden belangrijke begrippen uit de TCM en de WMB uitgelegd. TCM staat voor traditionele Chinese geneeskunde. En WMB staat voor westers medische basiskennis. Beide perspectieven hebben een eigen kijk op gezondheid en het ontstaan en behandelen van ziekte. Praktijk Shiatsu voor vrouwen biedt integrale zorg voor vrouwen. Dat wil zeggen dat beide perspectieven geïntegreerd worden gebruikt.

TCM

De Chinese geneeskunde is duizenden jaren oud. De natuur met haar wisseling van de seizoenen is voor de Chinese geneeskunde een grote bron van kennis. Doordat ze de natuur grondig bestudeerden ontdekte men het principe van evenwicht. Voor gezondheid betekent dit dat er sprake is van evenwicht tussen Yin en Yang. Ziekte is daarmee een verstoring van de balans tussen Yin en Yang. Zolang de levensenergie, of Qi, vrij stroomt is er balans. Wanneer Qi niet meer vrij stroomt ontstaan er klachten. Hierbij is het belangrijk dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Om de balans te herstellen masseert een shiatsu therapeut de meridianen en acupunctuurpunten. Vaak krijgen patiënten leefstijl adviezen, voedingsadviezen, of oefeningen mee.

WMB

De westers medische geneeskunde zoals wij die nu kennen is ontstaan in 19e eeuw. Dat is de tijd van de ontwikkeling van medische technologie voor diagnostiek en behandeling. Ineens kon men gedetailleerd in het lichaam kijken. Door deze ontwikkeling beschikken we nu over een heel uitgebreide en gespecialiseerde gezondheidszorg. Elke arts heeft een eigen discipline en behandelt de klachten die daar binnen vallen. Zowel diagnostiek als behandeling vindt vaak plaats door onderzoek of ingrijpen in het lichaam. Denk maar aan bloedonderzoek of een MRI scan voor diagnostiek. En het toedienen van medicatie of een operatie als behandeling.

Integrale zorg

Praktijk Shiatsu voor vrouwen biedt integrale zorg aan vrouwen. Integrale zorg betekent het onderschrijven van het belang van

  • de relatie tussen therapeut en patiënt,
  • de focus op de gehele persoon,
  • werken met bewezen methoden en technieken,
  • samenwerken met alle geschikte therapeutische en leefstijl bevorderende benaderingen, professionals en disciplines

Dit alles om een optimale gezondheid en genezing te bewerkstelligen. (vrij vertaald naar de definitie van het Amerikaanse Consortium Academic Health Centers for Integrative Medicine)

In Vrouw & wijsheid worden belangrijke basis begrippen verhelderd uit zowel de Traditionele Chinese Geneeskunde als de westers medische geneeskunde. Met de informatie uit deze categorie kunnen vrouwen meer begrip krijgen van hun eigen gezondheid en leven.