Borstweefselbehandelingen

Een weldaad voor iedere vrouw

Petitie pijnloos alternatief voor mammografie

doe je mee?

Lieve vrouw, nu je op deze pagina over borstgezondheid bent, wil ik graag iets belangrijks onder je aandacht brengen. Het betreft een burgerinitiatief dat al in 2021 is gestart, om het gangbare bevolkingsonderzoek naar borstkanker met krachtgestuurde mammografie te vervangen door minder belastende methoden als drukgestuurde mammografie of echografie. Er zijn vele handtekeningen nodig om het burgerinitiatief ook daadwerkelijk op de agenda van de Tweede kamer te krijgen.

Middels deze link kun je informatie over de petitie vinden en als het je past ook ondertekenen. Ik ondersteun van harte dat er gezocht wordt naar vrouwvriendelijke methoden van bevolkings borst(kanker)onderzoek.

 

Borstweefselbehandelingen

bij pijnlijke of gevoelige borsten

Heb je regelmatig last van pijnlijke of gevoelige borsten? Dit kan te maken hebben met je cyclus of met verhardingen, oneffenheden of opgezette klieren in je borsten. Misschien heb je een reguliere diagnose van kleine cysten, terugkerende ontstekingen, mastitis, mastopathie of fibro-adenomen.

als je twijfel, zorgen of verdriet voelt

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je borsten?  Horen je borsten er niet helemaal bij? Twijfel je over de vorm en grootte van je borsten en voel je je er minder vrouwelijk door? Of leef je met fysieke en emotionele klachten na een ingrijpende operatie of behandeling van je borsten?

van vitaal naar vitaler 

Wil jij zwanger worden en straks borstvoeding geven? Ben je nieuwsgierig naar meer inzicht over een goede verzorging van je borsten? Wil je leren luisteren naar de verhalen die in je borsten zijn opgeslagen?

Borstweefselbehandelingen

Borsten zijn van grote betekenis voor vrouwen. Jammer genoeg kleven er veel oordelen en zorgen aan onze borsten, waardoor vrijuit praten over je eigen borsten helaas vaak nog een taboe is. In mijn praktijk hoor ik vrouwen over hun twijfels, klachten en zorgen rondom hun borsten. Reden genoeg om me te specialiseren in het behandelen van deze ultiem vrouwelijke zone van ons wijze lijf.

Borstweefselbehandelingen dragen bij aan:

 • ontspanning van het hele bovenlichaam
 • vermindering van gevoeligheid en pijn
 • soepel en zacht borstweefsel
 • je mentaal-emotionele (borst)gezondheid
 • zelfvertrouwen als vrouw en
 • liefde voor je eigen borsten en lijf!

Shiatsu Flow is een zachte, op jou afgestemde behandeling van je borstgebied. In een sfeer van vertrouwen eren we de grenzen van je lijf en kun je je zorgen of verhaal delen. In de aanraking komt je lijf tot ontspanning en gaan emoties stromen. Je voelt je veel ruimer en je borsten voelen zacht en soepel.

Blij en trots met je borsten!

Voel je verbonden met die pure vrouwelijke zachte kracht in jou

Borstweefselbehandelingen lieten me weer stralen

Op mijn 50e ontving ik de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Ik realiseerde me dat ik tot dan toe niet bewust aandacht had besteed aan de gezondheid van mijn borsten. Ook de vrouwen om me heen hadden geen idee wat ze konden doen om hun borsten vitaal en gezond te houden.

Praten over borstgezondheid was onwennig en ook wel spannend. Bovendien zijn borsten intiem en naar mate we ouder worden associeren we ze vaker met ziekte. Als moeder van drie dochters en als shiatsu therapeut voor vrouwen groeide het besef dat de gezondheid van (mijn) borsten aandacht verdient. Dat bracht de VLOW® borstweefselbehandeling op mijn pad.

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn de borstweefselbehandelingen zijn. Na een behandeling voel ik me zachter en vrouwelijker en ik ervaar veel meer vertrouwen in mijn lijf. Ik heb geen pijnlijke of gevoelige borsten meer en de praktische tips voor zelfzorg vind ik prettig om te doen!

Voor mij zijn borstweefselbehandelingen een mooie aanvulling op de reguliere zorg. Het is mijn passie vrouwen te empoweren door hen in contact te brengen met hun eigen en wijze lijf. Van vrouwen uit mijn praktijk hoor ik dat borstweefselbehandelingen hen daarin echt helpen.

Veelgestelde vragen

Ik maak me zorgen over een knobbeltje

Het is belangrijk te weten dat een borstweefselbehandeling een aanvulling is op de reguliere zorg en nooit een vervanging van. Bij twijfel van jezelf of mij, over de gezondheid van je borsten, adviseer ik altijd om naar je huisarts te gaan. Reguliere diagnostiek, zoals een mammografie of echografie, kan in het weefsel van je borsten kijken. Ik kan dat niet met mijn handen.

Zeker als je je zorgen maakt of je misschien kanker hebt is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts. Ik kan kanker niet diagnosticeren, behandelen of genezen. Shiatsu flow kan wel ondersteunen bij de emotionele en mentale effecten van de diagnose en behandeling. En shiatsu flow kan de fysieke bijwerkingen van een reguliere behandeling van kanker helpen verlichten.

Hoeveel sessies zijn nodig voor resultaat?
Om je borsten optimaal te verzorgen en vitaliseren beginnen de meeste vrouwen met een serie van drie behandelingen. Telkens met een tussenperiode van drie tot vier weken. Daarna is het aan te raden om 2 maal per jaar voor een behandeling in de praktijk te komen om het weefsel van je borsten optimaal te verzorgen.
Zijn er contra-indicaties voor de behandelingen?

Shiatsu Flow borstweefselbehandelingen worden ontraden 

 • Tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap
 • Als je onder behandeling bent van een specialist
 • Als je chemo of bestraling ondergaat
 • Als je binnen 6 weken een afspraak hebt voor een mammografie of thermografie,
 • Als je plotseling een knobbeltje voelt
 • Als er onverwachte veranderingen in je borsten zijn.
Mijn klachten verergeren, wat nu?
Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werk: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel (warm of lauw) water drinken is daarom belangrijk.
Geef je oefeningen of tips voor thuis?
Om het effect van de behandelingen krachtiger te maken is het fijn wanneer je thuis op een liefdevolle manier aandacht besteedt aan je lijf en je borsten.

Ik zoek altijd naar tips of oefeningen die aansluiten bij jouw dagelijkse routine. Een mooi voorbeeld is het integreren het droogborstelen van je borsten voorafgaand aan een douchebeurt. Het geeft je borstweefsel een goede stimulans voor doorbloeding.

Zwangerschap

Borstweefselbehandelingen zijn extra aan te bevelen vóór de zwangerschap, als voorbereiding op het zwanger worden en ook het geven van borstvoeding. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt het borstweefsel gevitaliseerd. Je borsten voelen zacht en soepel aan en de doorbloeding in het borstweefsel verbetert. Dit alles komt het geven van borstvoeding, als jij daar voor kiest, ten goede.

Omdat er tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen zijn we voorzichtig met het geven van de behandelingen tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap. Vaak volg ik hierin het deskundig advies van een verloskundige of lactatiekundige, over wat in jullie situatie het beste is om te doen.

Hoeveel tijd zit er tussen de sessies?
Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij sommige langdurig bestaande klachten wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken.
Zijn de behandelingen pijnvrij
Wanneer je borsten vrij zijn van afvalstoffen en (laaggradige)ontstekingen is de behandeling pijnvrij. Mochten er zich in jouw borsten afvalstoffen hebben opgehoopt dan kan de behandeling gevoeliger zijn.

Ik werk tijdens de behandeling altijd in afstemming met jou. Ik vraag je aan tegeven of de aanraking onaangenaam of gevoelig is. Je geeft er een cijfer aan tussen 1-10, en ik behandel niet verder boven het pijncijfer 7 of wanneer je aangeeft dat jij het niet wil.

Zijn de behandelingen veilig?
De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt: Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist. Je kan ook een thermografie laten maken.

In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd.

Siliconen implantaten of explantatie
Wanneer je siliconen implantaten in je borsten hebt bestaat de kans dat er een “hard” kapsel om het implantaat ontstaat. Dat kan gevoelig zijn en ongemak geven, soms raak je vervreemd van je eigen lijf en ontstaan er twijfels.

Een Shiatsu Flow behandeling is vaak heel heilzaam. Door een combinatie van shiatsu en de bindweefsel stretches op de romp ontstaat een diepe ontspanning. De borst zelf zullen we ontzien omdat we niet willen dat het implantaat te zeer onder druk komt te staan.

Heb je een explantatie ondergaan, of overweeg een explantatie, dan kan een behandeling je erg ondersteunen op fysiek en mentaal emotioneel gebied.

Een explantatie gaat vaak gepaard met een fase van fysieke ontgifting. Ik werk altijd samen met collega’s die jou daarbij zeer kundig kunnen ondersteunen.

Borstvoeding
Borstvoeding geven is een heel persoonlijke keuze voor jou als moeder.  Gevoeligheid, pijn, verhardingen, melk die moeilijk stroomt of misschien onvoldoende aanwezig is kunnen het geven van borstvoeding moeilijk maken. Ondersteuning, ontspanning, voldoende rust, het zijn ingrediënten die jou kunnen helpen bij het geven van borstvoeding.

Shiatsu Flow behandelingen kunnen jou net dat steuntje in de rug geven. Ze maken het weefsel zacht en soepel, waardoor gevoeligheid vermindert en ook de melkproductie en stroom weer op gang kan komen. En er is alle ruimte om emoties te verwerken en je eigen basis te (her)vinden.

Het is altijd aan te raden ook advies in te winnen bij je lactatie deskundige, voor heel specifieke vragen over borstvoeding en je baby.

Geef je ook workshops over vrouwen thema's?
Jazeker! En ik werk daarbij ook graag samen met collega’s.

 • Borst gezondheid
 • De 5 Elementen en vrouwelijkheid
 • Lief je Lijf

Op social media kun je te zijner tijd de data en informatie vinden.

 

Ook jij kunt je volop vrouw voelen en krachtig en stralend in het leven staan.

Mooie vrouw

Borstweefselbehandelingen geven je weer zelfvertrouwen. Voel je comfortabel en blij met je borsten.

Ontzorg jezelf

Shiatsu Flow borstweefselbehandelingen ontzorgen. Ervaar diepe ontspanning en verzachting van fysieke of mentaal-emotionele pijn of gevoeligheid.

Voel je Vrouwelijk

Shiatsu Flow behandelingen helpen je om je vrouwelijkheid te omarmen na een ingrijpende ziekte, behandeling of ervaring.

Wat vrouwen hebben ervaren

Vanwege littekenweefsel aan mijn borsten kom ik bij Lies voor borstweefselbehandelingen. Het is ontzettend fijn om te mogen ontvangen in zo’n kwetsbaar gebied. Het omhult me, raakt me in mijn hart en is heel helpend voor me. Zowel fysiek voor mijn borsten, maar zeker ook dat ik me meer kan verbinden met mezelf. Ik kan iedere vrouw borstweefselbehandelingen aanraden als liefdevolle zorg voor je eigen lijf.

Martine, 47 jaar

Zwangerschapshaptonoom

Aangeraakt worden of mezelf aanraken is best een ding. Dat je telkens heel bewust mijn toestemming vroeg tijdens een behandeling heeft me echt op weg geholpen. Je was heel respectvol naar mij en mijn lijf. Ik voel me zoveel zachter en milder en ben me veel meer bewust van mijn borsten. Stiekem voel ik me veel vrijer en vertrouwder met mijn lijf. Ik kom graag terug voor ‘jaarlijks onderhoud’ met een borstweefselbehandeling.

Sanne, 36 jaar

Administratief medewerkster

Pure vrouwelijkheid is jou gegund!

Een behandeling van je borsten brengt je dichter bij jezelf en verzacht je fysieke klachten.

 

Praktisch

 • Voorafgaand aan een sessie vraag ik je een digitaal intake formulier in te vullen.
 • Op de site vind je informatie over contra-indicaties. Neem bij vragen gerust eerst contact op.
 • Tijdens de borstweefselbehandeling lig je op een verwarmde massagetafel met ontbloot bovenlijf.
 • Ik dek je altijd af waar ik niet behandel en stem steeds met je af hoe jij je voelt.

Vergoeding

 • Shiatsu Flow behandelingen komen voor vergoeding in aanmerking, mits aanvullend verzekerd.

Jij bent het waard om vol voor te gaan!

Wat vrouwen hebben ervaren

De aanraking van Lies tijdens de shiatsu flow behandelingen voelde warm, koesterend en heel veilig voor mij. Haar aanwezigheid als therapeut en persoon is heel ondersteunend aan de borstweefselbehandelingen. Ik voelde me gezien in al mijn kwetsbaarheid, door haar handen. Ik gun dit elke vrouw.

Annet, 53 jaar

Psychosociaal therapeut

Ik was aangenaam verrast door de zachtheid en ook eenvoud van de behandelingen. Ik vond het heel fijn dat je ook het weefsel van mijn hals en romp stretchte. En de zachte behandeling van verhardingen in mijn borsten hebben een groot effect gehad. Geen pijnlijke of gevoelige borsten meer gehad sindsdien.

Stine, 42 jaar

Moeder

Registratie

Shiatsu Flow behandelingen komen voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking.

Bij shiatsu behandelingen gelden in het contact met mijn cliënten de bepalingen, de beroepscode en de klacht- en tuchtregeling van Shiatsu Vereniging Nederland en het RBCZ.