Wat is shiatsu therapie?

Shiatsu therapie is een uit Japan afkomstige massagetherapie. De therapeute maakt gebruik van haar eigen lichaam, met name de handen en haar gewicht, om druk uit te oefenen op het lichaam van de klant. Doel is het op gang brengen van een vrije doorstroming van de levensenergie. Wanneer levensenergie ongestoord stroomt voel je je vitaal en heb je zin in je leven.

Oosterse visie op ziekte en gezondheid

Wanneer de levensenergie stagneert ontstaan er klachten. Dit kunnen fysieke klachten zijn, maar ook mentale of emotionele klachten. In de oosterse geneeskunde wordt altijd gekeken naar de onderlinge samenhang. Lichaam en geest zijn één geheel en zelfs in samenhang met de omgeving. Een verstoring van de balans veroorzaakt ziekte of klachten.

Ziekte of klachten zijn in feite de klokkenluiders. Ze geven aan waar er in het systeem een teveel aan energie is. Denk maar aan hoofdpijn of een pijnlijke schouder. De kunst is om vervolgens te ontdekken waar in het systeem een tekort aan energie is, waardoor de klacht zich is gaan manifesteren. Daar richt de diagnostiek zich op.

Diagnostiek

Door een uitgebreid vraaggesprek worden alle orgaannetwerken uitgevraagd op hun fysieke en mentaal emotionele functioneren. Deze informatie wordt vervolgens getoetst aan wat het lichaam zelf te vertellen heeft. In de pols, op de tong en in de Hara (de buik) wordt de vitaliteit van alle organen gecheckt. Op basis van deze informatie wordt vervolgens de diagnose geformuleerd.

De behandeling

Shiatsu is een zachte massagetherapie van de meridianen in het lichaam. Je ligt, gekleed in liefst soepele kleding, op de futon of behandeltafel. De behandeling richt zich erop om het tekort aan energie weer aan te vullen. Vaak worden daartoe ook specifieke acupunctuurpunten meegenomen. Door eerst te vitaliseren neemt de klacht vaak al af. Op het einde van de behandeling wordt, indien nodig, nog extra aandacht besteed aan het losmaken van de weefsels waarin de stagnatie zit.

De druk die de therapeut geeft op de meridianen en de acupunctuurpunten stimuleert de huid maar ook de dieper gelegen structuren als spieren, botten, circulatie van lymfe en bloed, zenuwstelsel en spijsvertering. Daarmee activeert de behandeling het natuurlijke zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Effect van de behandeling

De shiatsu aanraking is voor veel vrouwen een diepe ontspanning en geborgenheid. De behandeling helpt hen om weer in contact te komen met hun eigen lijf en de signalen die het geeft. Door samen te verstillen en te luisteren naar de beweging of emotie in het lijf kan de vrouw verzachten en helen. Naast dat de fysieke klachten verbeteren sterkt het vrouwen vaak in hun zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Het effect van de behandeling wordt versterkt door thuis aandacht te besteden aan tips met betrekking tot leefstijl, voeding en beweging.

Vrouwenklachten waarvoor shiatsu uitkomst biedt zijn o.a.,

  • Menstruatieklachten
  • Overgangsklachten
  • Onvruchtbaarheid
  • Mentale of emotionele klachten als stress, burn-out, angst, verdriet, piekeren, zorgen
  • Vermoeidheid of slaapproblemen
  • Verteringsklachten
  • Endometriose, PCOS
  • Vragen rondom seksualiteit: frigiditeit, trauma

Waar je rekening mee moet houden

Shiatsu therapie kan niet gegeven worden als je last hebt van hoge koorts, wanneer je ernstig verzwakt bent, wanneer je net bent geopereerd of wanneer je open wonden hebt.

Het is altijd verstandig om vooraf te overleggen wanneer je zwanger bent, dan zijn sommige acupunctuurpunten uitgesloten. Ook wanneer je onder behandeling bent voor kanker is het verstandig om eerst te overleggen.

Kort na een behandeling heeft je lichaam voldoende rust en water nodig. Doordat energie, bloed en lymfe weer zijn gaan stromen zijn ook eventuele afvalstoffen in beweging gekomen. Je lichaam heeft tijd nodig om deze goed af te voeren. En heel belangrijk, shiatsu is geen quick fix. Juist door aandacht, tijd en ruimte te nemen voor een (reeks) behandelingen, kan jij weer in balans komen en ook leren voelen hoe je eventuele disbalansen eerder kunt onderkennen en bijsturen in de toekomst.

Gerelateerde artikelen