Borstweefselbehandeling

een weldaad bij pijnlijke of gevoelige borsten

Pijnlijke of gevoelige borsten?

Heb je regelmatig last van pijnlijke of gevoelige borsten? Dit kan te maken hebben met je cyclus of met verhardingen, oneffenheden of opgezette klieren in je borsten. Misschien heb je een reguliere diagnose van kleine cysten, terugkerende ontstekingen, mastitis, mastopathie of fibro-adenomen. 

Voel je twijfel, zorgen of verdriet?

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je borsten?  Horen je borsten er niet helemaal bij? Twijfel je over de vorm en grootte van je borsten en voel je je er minder vrouwelijk door? Of leef je met fysieke en emotionele klachten na een ingrijpende operatie of behandeling van je borsten?

Van vitaal naar nog vitaler?

Wil jij zwanger worden en straks borstvoeding geven? Ben je nieuwsgierig naar meer inzicht over een goede verzorging van je borsten? Wil je leren luisteren naar de verhalen die in je borsten zijn opgeslagen?

Borstweefselbehandelingen

gaan over borstgezondheid en het ontzorgen van je borsten

Voor iedere vrouw is het waardevol om een liefdevolle relatie te hebben met haar eigen lijf en borsten. Wanneer jij je thuis voelt in je lichaam heb je een prachtige basis om je gezondheid en welzijn in eigen hand te nemen.

Doordat een borstweefselbehandeling de doorstroming van bloed en lymfe in je borsten stimuleert, draagt ze bij aan

 • ontspanning van het hele bovenlichaam
 • vermindering van gevoeligheid en pijn
 • soepel en zacht borstweefsel
 • je mentale en fysieke borstgezondheid

Een borstweefselbehandeling gaat om liefdevolle aandacht en balans. Bortstweefselbehandelingen zijn een zachte en ontspannen manier om fysieke klachten of emoties te verzachten. Vaak voelen pijnlijke of gevoelige borsten al na één behandeling soepeler en zachter aan. Daarmee geeft een behandeling vrouwen de kans om weer (of meer) vertrouwd te raken met hun borsten en vrouwelijkheid. Dit geldt zeker voor vrouwen die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt rondom hun borsten of borstgezondheid.

Door op deze manier te luisteren naar de wijsheid in je lijf, kom je dichter bij jezelf.

Bezie je borsten als uiting van vrouwelijkheid, zachtheid en puurheid

Borstweefselbehandelingen

een gesprek van vrouw tot vrouw

Op mijn 50e ontving ik de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Ik realiseerde me dat ik tot dan toe niet bewust aandacht had besteed aan de gezondheid van mijn borsten. Ook de vrouwen om me heen hadden geen idee wat ze konden doen om hun borsten vitaal en gezond te houden.

Praten over borstgezondheid was onwennig en ook wel spannend. Bovendien zijn borsten intiem en naar mate we ouder worden associeren we ze vaker met ziekte. Als moeder van drie dochters en als shiatsu therapeut voor vrouwen groeide het besef dat de gezondheid van (mijn) borsten aandacht verdient. Dat bracht de VLOW®borstweefselbehandeling op mijn pad.

Uit eigen ervaring weet ik hoe fijn de behandelingen zijn. Na een behandeling voel ik me zachter en vrouwelijker en ik ervaar veel meer vertrouwen in mijn lijf. Ik heb geen pijnlijke of gevoelige borsten meer en de praktische tips voor zelfzorg vind ik prettig om te doen!

Voor mij zijn de VLOW®behandelingen een mooie aanvulling op de reguliere zorg. Het is mijn passie vrouwen te empoweren door hen in contact te brengen met hun eigen en wijze lijf. Van vrouwen uit mijn praktijk hoor ik dat borstweefselbehandelingen hen daarin echt helpen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik naar een huisarts?

Bij twijfel van jezelf of mij, over de gezondheid van je borsten, adviseer ik altijd om naar je huisarts te gaan. Reguliere diagnostiek, zoals een mammografie of echografie, kan in het weefsel van je borsten kijken, terwijl ik met mijn aanraking van het weefsel dat niet kan.

Het is belangrijk te weten dat een VLOW®borstweefselbehandeling een aanvulling is op de reguliere zorg en nooit een vervanging van. Waar mogelijk en nodig, zoek ik de samenwerking met reguliere behandelaars om jou optimaal te ontzorgen. 

Hoeveel sessies zijn nodig voor resultaat?

Om je borsten optimaal te verzorgen en vitaliseren beginnen de meeste vrouwen met een serie van drie behandelingen. Telkens met een tussenperiode van drie tot vier weken. Daarna is het aan te raden om 2 maal per jaar voor een behandeling in de praktijk te komen om het weefsel van je borsten optimaal te verzorgen.

Zijn er contra-indicaties voor de behandelingen?

Borstweefselbehandelingen worden ontraden 

 • Tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap
 • Als je onder behandeling bent van een specialist
 • Als je chemo of bestraling ondergaat
 • Als je binnen 6 weken een afspraak hebt voor een mammografie of thermografie,
 • Als je plotseling een knobbeltje voelt
 • Als er onverwachte veranderingen in je borsten zijn.
Mijn klachten verergeren, wat nu?

Na de behandeling worden afvalstoffen in het lichaam afgevoerd en kan de pijn in het borstgebied tijdelijk verergeren. Dit kan gepaard gaan met vermoeidheid, transpiratie, hoofdpijn en duizeligheid. Dit betekent dat de behandeling goed werk: wat vast zat gaat opnieuw stromen, het lichaam zoekt opnieuw haar balans en afvalstoffen worden afgevoerd. Veel (warm of lauw) water drinken is daarom belangrijk.

Geef je oefeningen of tips voor thuis?

Om het effect van de behandelingen krachtiger te maken is het fijn wanneer je thuis op een liefdevolle manier aandacht besteedt aan je lijf en je borsten.

Ik zoek altijd naar tips of oefeningen die aansluiten bij jouw dagelijkse routine. Een mooi voorbeeld is het integreren het droogborstelen van je borsten voorafgaand aan een douchebeurt. Het geeft je borstweefsel een goede stimulans voor doorbloeding.

Zwangerschap

Borstweefselbehandelingen zijn extra aan te bevelen vóór de zwangerschap, als voorbereiding op het zwanger worden en ook het geven van borstvoeding. Door de reinigende werking van de behandelingen wordt het borstweefsel gevitaliseerd. Je borsten voelen zacht en soepel aan en de doorbloeding in het borstweefsel verbetert. Dit alles komt het geven van borstvoeding, als jij daar voor kiest, ten goede.

Omdat er tijdens de behandeling afvalstoffen vrijkomen zijn we voorzichtig met het geven van de behandelingen tijdens de eerste zeven maanden van je zwangerschap.

 

Hoe kan ik een klacht indienen?

Wat als je een klacht hebt?

Ik hoop dat je eerst met mij in gesprek wilt gaan over je ervaring en wat je niet prettig of goed hebt gevonden aan de behandeling of de informatie. Ik sta open voor feedback en verbetering en ga ervan uit dat we samen tot een goede oplossing kunnen komen. Je kunt me daarvoor bellen of een mail sturen als dat gemakkelijker voor je is.

Mocht je je na een gesprek toch niet gehoord voelen of ontevreden zijn met de uitkomst dan kun je bij Lifestream terecht. Als therapeut sta ik geregistreerd in het kwaliteitsregister voor VLOW®borstweefseltherapeuten. De klachtenprocedure kan vinden via deze link.

Hoe ziet een behandeling eruit?

De behandeling begint met het rustig stretchen van de blote huid en het bindweefsel van je bovenlichaam. Dit zorgt ervoor dat de huid, het bindweefsel en de spieren van je romp ontspannen. Vervolgens onderzoek ik per borst met mijn handen hoe het weefsel aanvoelt, of er verhardingen of pijnlijke plekken zijn. Ik nodig je altijd uit om mee te voelen en ervaren en aan te geven hoe de aanraking voor je is.

De gevoelige plekken of verhardingen worden vervolgens behandeld door het stretchen van het weefsel. Meestal heeft dit het effect dat het borstweefsel weer elastisch en soepel aanvoelt.

Er wordt gewerkt met speciaal voor de vrouwenborst ontwikkelde technieken uit de osteopathie( lichaamswerk). Hierbij gaan we uit van het natuurgeneeskundige principe van stimuleren en ondersteunen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Hoeveel tijd zit er tussen de sessies?

Gebleken is dat de behandelingen het meeste effect hebben als er tussen de behandelingen een periode zit van 3 à 4 weken. Bij sommige langdurig bestaande klachten wordt geadviseerd 2 à 3 keer per jaar terug te komen om het borstweefsel soepel te houden. In alle andere gevallen is het raadzaam om jaarlijks een afspraak te maken voor een goede doorbloeding van het borstweefsel. 

Zijn de behandelingen pijnvrij

Wanneer je borsten vrij zijn van afvalstoffen en (laaggradige)ontstekingen is de behandeling pijnvrij. Mochten er zich in jouw borsten afvalstoffen hebben opgehoopt dan kan de behandeling gevoeliger zijn.

Ik werk tijdens de behandeling altijd in afstemming met jou. Ik vraag je aan tegeven of de aanraking onaangenaam of gevoelig is. Je geeft er een cijfer aan tussen 1-10, en ik behandel niet verder boven het pijncijfer 7 of wanneer je aangeeft dat jij het niet wil.

Een gevoelige behandeling is overigens een teken dat de behandeling extra nuttig voor je is. Je voorkomt zo dat de klachten zich verder ontwikkelen.

 

Zijn de behandelingen veilig?

De behandeling is veilig als je je aan de volgende spelregel houdt: Maak je je zorgen? Voel je een knobbeltje? Voelt het niet goed aan?… Ga dan altijd eerst langs je huisarts. Die bekijkt of het nodig is om een echo of mammografie te maken, of verwijst je door naar een specialist. Je kan ook een thermografie laten maken.

In alle andere gevallen kun je gerust aan de behandeling beginnen. Het doel van de behandeling is om je klachten te verminderen en toekomstige klachten zoveel mogelijk te voorkomen. De therapie is manueel en beproefd.

Siliconen implantaten of explantatie

Wanneer je siliconen implantaten in je borsten hebt bestaat de kans dat er een “hard” kapsel om het implantaat ontstaat. Dat kan gevoelig zijn en ongemak geven, soms raak je vervreemd van je eigen lijf en ontstaan er twijfels. 

Een borstweefselbehandeling is vaak heel heilzaam. Door een combinatie van shiatsu en de bindweefsel stretches op de romp ontstaat een diepe ontspanning. De borst zelf zullen we ontzien omdat we niet willen dat het implantaat te zeer onder druk komt te staan. 

Heb je een explantatie ondergaan, of overweeg een explantatie, dan kan een behandeling je erg ondersteunen op fysiek en mentaal emtioneel gebied. 

Een explantatie gaat vaak gepaard met een fase van fysieke ontgifting. Ik werk altijd samen met collega’s die jou daarbij zeer kundig kunnen ondersteunen.

Borstvoeding

Borstvoeding geven is een heel persoonlijke keuze voor jou als moeder.  Gevoeligheid, pijn, verhardingen, melk die moeilijk stroomt of misschien onvoldoende aanwezig is kunnen het geven van borstvoeding moeilijk maken. Ondersteuning, ontspanning, voldoende rust, het zijn ingredienten die jou kunnen helpen bij het geven van borstvoeding.

Borstweefselbehandelingen kunnen jou net dat steuntje in de rug geven. Ze maken het weefsel zacht en soepel, waardoor gevoeligheid vermindert en ook de melkproductie en stroom weer op gang kan komen. En er is alle ruimte om emoties te verwerken en je eigen basis te (her)vinden.

Het is altijd aan te raden ook advies in te winnen bij je lactatie deskundige, voor heel specifieke vragen over bosrtvoeding en je baby.

Geef je ook workshops over vrouwen thema's?

Jazeker! En ik werk daarbij ook graag samen met collega’s. 

Over de volgende thema’s geef ik in het najaar van 2020 workshops

 • Borstweefselgezondheid
 • De 5 Elementen en vrouwelijkheid
 • Lief je Lijf

Op social media kun je te zijner tijd de data en informatie vinden.

 

Ook jij kunt je volop vrouw voelen en krachtig en stralend in het leven staan.

Mooie vrouw

Borstweefselbehandelingen geven je weer zelfvertrouwen. Voel je comfortabel en blij met je borsten en je straalt!

Ontzorg jezelf

Borstweefselbehandelingen ontzorgen. Door diepe ontspanning verdwijnen pijnlijke of gevoelige borsten.

Wat vrouwen hebben ervaren

Vanwege littekenweefsel aan mijn borsten kom ik bij Lies voor borstweefselbehandelingen. Het is ontzettend fijn om te mogen ontvangen in zo’n kwetsbaar gebied. Het omhult me, raakt me in mijn hart en is heel helpend voor me. Zowel fysiek voor mijn borsten, maar zeker ook dat ik me meer kan verbinden met mezelf.  

Martine, 47 jaar

Zwangerschapshaptonoom

Aangeraakt worden of mezelf aanraken is best een ding. Dat je telkens heel bewust mijn toestemming vroeg tijdens een behandeling heeft me echt op weg geholpen. Ik voel me zoveel zachter en milder, ben me meer bewust van mijn borsten. Stiekem voel ik me veel vrijer en vertrouwder met mijn lijf.

Sanne, 36 jaar

Administratief medewerkster

Pure vrouwelijkheid is jou gegund!

Een borstweefselbehandeling brengt je dichter bij jezelf en verzacht je fysieke klachten.

 

Praktisch

 • Voorafgaand aan een sessie vraag ik je een digitaal intake formulier in te vullen.
 • Op de site vind je informatie over contra-indicaties. Neem bij vragen gerust eerst contact op.
 • Tijdens de behandeling lig je op een verwarmde massagetafel met ontbloot bovenlijf.
 • Ik dek je altijd af waar ik niet behandel en stem steeds met je af hoe jij je voelt.
 • Een sessie Shiatsu flow is een geïntegreerde behandeling shiatsu en VLOW® en komt daarmee voor vergoeding in aanmerking.

Samenwerking

Jij bent het waard om vol voor te gaan!

Wat vrouwen hebben ervaren

De aanraking van Lies tijdens de VLOW®borstweefselbehandelingen voelde warm, koesterend en heel veilig voor mij. Haar aanwezigheid als therapeut en persoon is heel ondersteunend aan de behandeling. Ik voelde me gezien in al mijn kwetsbaarheid, door haar handen. Ik gun dit elke vrouw.

Annet, 53 jaar

Psychosociaal therapeut

Ik was aangenaam verrast door de zachtheid en ook eenvoud van de behandelingen. Ik vond het heel fijn dat je ook het weefsel van mijn hals en romp stretchte. En de zachte behandeling van verhardingen in mijn borsten hebben een groot effect gehad. Geen pijnlijke of gevoelige borsten meer gehad sindsdien.

Stine, 42 jaar

Moeder

borstweefseltherapie

Ga voor vitaliteit & sprankeling. Leef voluit!