Home » Blog » Veerkracht en vitaliteit » Stop met moeten en ont-moet jezelf
shiatsu behandeling bij stress

Stop met moeten en ont-moet jezelf

door | 5 jul, 2020 | Veerkracht en vitaliteit

Waarom een beetje humor en een shiatsu behandeling helpen bij stress

We moeten veel tegenwoordig, eerlijker nog, we willen veel. Veel mensen ervaren al dat moeten als stress. En als we niet oppassen wordt stress een burn-out. Als mensen voor een shiatsu behandeling bij stress klachten bij mij op de fouton komen liggen is dat vaak ook omdat ze een moment voor zichzelf willen om tot rust te komen. Hoe bijzonder dan dat mensen soms hun telefoon mee nemen de mat op. Of ik daar niet iets van zeg? Of ik daar geen grens aan stel? Ik geef toe, dat is een dilemma. Maar ik geloof er in dat het veel waardevoller is wanneer mensen zelf hun eigen grenzen leren ervaren en bepalen.

Tijdens een shiatsu behandeling ontstaat vaak een staat van bewustzijn tussen alertheid en diepe ontspanning in. Je lijf is ontspannen en tegelijk is je geest heel helder. Dat zijn de momenten waarop je antwoorden vindt op je vragen. Op zo’n moment gebeld worden is echt verstorend. En tegelijk ligt daar de winst. Dat ik in het moment, in de aanraking, je kan laten ervaren wat stress met je doet. Hoe veel het van je vraagt en hoe ver je van jezelf wegraakt, wanneer je altijd áán staat. Via je lijf leer je voelen wat goed voor je is en wat niet. En dat is vele malen waardevoller voor jou dan mijn grens of moraal.

Hoe ga jij om met al dat moeten? Ben je altijd bereikbaar? Check je de hele dag je mail, app of telefoon? Groeit je to do list sneller dan dat er iets afgaat?

Een tijd geleden kreeg ik een scheurkalender van een lieve vriendin met daarop een aantal prachtige quotes over dit onderwerp. Mij helpt het lezen van quotes, ik schiet ervan in de lach omdat ik mijn eigen ‘gekkigheid’ zie en zo kan relativeren.

Wat dacht je van de quote van Hamilton Boudreaux

“Observeer de ruimte tussen je gedachten” “Observeer vervolgens de observator”

Door rustig te beschouwen hoe mijn gedachten in mijn hoofd rondspoken kan ik er met meer afstand naar kijken. Ik val niet meer samen met de gedachten, hoef dus ook niet meer, of op zijn minst minder vaak, gevolg te geven aan wat ik denk. Er moet minder. Vervolgens de observator observeren, of wel mezelf druk bezig zien met denken en observeren, maakt me milder naar mezelf. Al dat harde mijn best doen, toen ik dat zag kon ik wat liever worden voor mezelf.

De quote van Thich Nhat Hanh hielp me daarbij

“Lach, haal adem en neem de tijd”

Telkens wanneer de stress in mijn lijf voelbaar wordt zet ik mezelf even “uit”, ik glimlach, haal diep en bewust adem en neem de tijd. Tijd voor de eerste kop koffie op de bank, het huis nog in diepe rust, de tuindeur open en de vogels horen fluiten en de kat die op schoot kruipt. Tijd voor een dutje ’s middags op de bank. Tijd voor een telefoontje met een lieve vriendin. Kleine momenten tijd, liefde en aandacht.

“De kleine dingen? De kleine momentjes? Ze zijn allesbehalve klein”, Jon Kabat-Zinn

Ik gun je tijd en een glimlach voor en om jezelf, zodat je weer geniet en ontspant in die kleine maar o zo grote momenten van je dag! Daarin ontmoet je jezelf en de wereld. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken, kom dan voor een shiatsu behandeling en ervaar hoe de stress uit je lichaam verdwijnt.

Lies schrijft

Met blogs, beeld, quotes en artikelen deel ik graag mijn inspiratie met je. Over thema’s uit het leven van vrouwen, over compassie in de zorg en over veerkrachtig werken en leven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin